September 26, 2012

Yom Kippur 2012

I already wrote about kids being kings of the roads on this special day of the year here, but I couldn't help myself not to document it a bit better this year. It's kids with all the possible equipment riding their wheeled things all around the cities in this country on this very special day, parents easily strolling in the middle of the roads, pulling the smallest kids in the "bimbas" or pushing strollers with babies, putting picnic blankets on the sidewalks and enjoying the quiet. There are many people that fast, go to the synagogue, wearing white and pray intensively. It's a day to think about who they were in the last year and try to seek for forgiveness from people they've hurt. One day in a year when everything stops and people think of themselves and their closest only (or ride really fast on their bicycle down the street).





Že prejšnje leto sem pisla o Yom Kippur-ju tukajle, ampak letos sem fotoaparat bolj zares postavila pred oko in ujela malce več. Edini dan v letu, ko se vse ustavi. Na TV ničesar, radio v tišini, časopisi brez izdaje, avtomobili parkirani, letalski promet stoji. Tišina. Zjutraj so prvi zvoki ptice in otroški smeh, cingljanje zvoncev na kolesih in občasni vriski. Otroci en dan v letu postanejo lastniki cest. Odrasli (predvsem bolj verni) se ta dan po večini postijo, gredo v sinagogo, oblečeni v belo, molijo in razmišljajo o tem kakšni so bili preteklo leto. Potegnejo črto. Iščejo odpuščanje bližnjih za slabo, ki so ga storili.
Mi smo drveli po mestu s kolesi, psom, vozičkom, bimbo, torbami in uživali v tišini. Si predstavljate vaše mesto en dan brez avtomobilov?


Caught also one Pikula on a bike. Lital's of course....it's the one she made almost on her own.

5 comments:

  1. uau,to je pa zelo lepo.izrael mi je bila vedno zanimiva država in zelo si jo želim obiskati.upam,da se mi bo želja kdaj uresničila,glede na to da sem stara komaj 17.všeč so mi vaši blogi in tudi slike so fantastične.koliko časa pa že živite v izraelu?a je tudi še kakšem slovenec tam?

    ReplyDelete
  2. Živjo Anastasia! Dobrodošla pri meni in hvala za lepe besede. Izrael je res zanimiv konec sveta in po moje bi ga vsak moral pogledati in pokusiti; lahko zatrdim, da vsak ki pride sem ne odide brez da bi se ga Izrael dotaknil malce globje. Tu sem četrto leto, Slovencev pa je tu bolj malo. Vabljena :)

    ReplyDelete
  3. fino...kako pa je z izraelskim jezikom, hebrejščino? ste jo hitro osvojili? jaz se jo učim že drugo leto,kar tako,ker mi je to zelo lep in zanimiv jezik,in prav tako kot celoten izrael še z globjim pomenom..sam nekateri pravijo,da je čuden..kako se pa vam zdi?

    ReplyDelete
  4. En dan, ko se svet ustavi...uauuuu, to mora biti pa res fino. Si kar predstavljam. Verjetno bi ga vsak kar podaljšal. Jaz sem takoj za, da bi se kaj takega uvedli tudi pri nas :)

    ReplyDelete
  5. ima en močan občutek , da imajo prazniki pri vas en pomen, v smislu, da se jih spoštuje in preživlja na način, ki ga zapovedujejo oz. se njihov pomen živi.
    pri nas je praznik (vsaj navzven) fraj dan, ki ga kontinent preživi v avtomobilski koloni na Obali ali v nakupovalnem centru v najboljšem primeru pa ob golažu in vihranju zastav ali potici in žegnanju (kakor komu dražje). Poenostavljam...ali pa ne;)



    ReplyDelete